RSS

​​​​​​​​​​​​​​​​

Bloggarkiv

 • HEVNEN ER SØT – TURBANEN ER TILBAKE

  Turbanens-hevn

  Som medlem av den forhistoriske humorgruppa Prima Vera, får jeg stadig henvendelser fra folk som ønsker å få tak i filmen Soga om Olav den Heilage. Noen er helt desperate og villige til å gjøre hva som helst for å få tak i en kopi. Da filmens produsent, John M. Jacobsen, kjøpte sitt nåværende hus, sa selgeren: ”Du skal få tilslaget om du kan skaffe meg en kopi av Olav den Hellige.”

  Selgeren må ha vært enda mer mentalt forstyrret enn vi som laget filmen. Mulig han hadde et perverst ønske om å tape opp øyelokkene sine og teste hvor mye mishandling en normal hjerne kan tåle i løpet av halvannen time?

  Høsten 1983 var Prima Vera-filmen, til tross for massiv slakt i avisene, en stor suksess på kino over hele Norge. Heldigvis, på den tiden var nordmenn indoktrinert av finsk fjernsynsteater, og av den grunn trodde folk at alt som IKKE inneholdt selvmord, incest, sult – eller filmet i farger – var komedie, og Prima Veras Soga om Olav den Heilage endte opp som en gedigen suksess.

  Og som alle vet, en suksess MÅ ha en oppfølger.

  Tom og jeg pakket koffertene våre og dro til England for å skrive et mesterverk. Etter en måned returnerte vi til Norge med manuset Turbanens hevn under armen. John M. Jacobsen innkalte straks Prima Vera til et møte hvor vi skulle diskutere manuset og videre fremdrift.

  Samarbeidet med Jahn Teigen hadde ikke vært lett under innspillingen av den forrige filmen, og nå forslo Tom og jeg at Øivind Blunck skulle spille hovedrollen i den nye filmen. Tom, Jahn og jeg, insisterte vi, kunne dele på forskjellige andre roller.

  Jahn hadde ennå ikke lest manuset, men var overhodet ikke interessert i å ha Øivind med i filmen. I stedet, for å gjøre Prima Vera mer folkelig, ønsket han at vi skulle ta med Carola.

  Tom og jeg hadde hørt mange gode vitser i vårt liv, men denne tok kaka. Vi lo sammenhengende i flere dager, helt til det gikk opp for oss at Jahn mente det. Prima Vera var ikke lenger bare morsomme, vi var faktisk blitt en vits.

  Turbanens hevn ble skrinlagt som filmprosjekt og Prima Vera ble oppløst. Jeg syntes det var synd at manuset skulle ende opp i en skuff, så jeg satte meg ned og skrev om historien til en liten, skrullete roman. Manuset ble utgitt i bokform på Ernst G Mortensens forlag i 1984 under slagordet Død, intriger, bilrace, kjærlighet, vold og en helt ny måte å åpne paraplyer på.

  Boka har ikke vært å få kjøpt på mange år, men nå er den tilgjengelig som e-bok overalt der hvor slike moderne saker selges.

   

  Ingen kommentarer

  SJOKKERENDE NYHET: Vi er allerede historie

  I dag tar de fleste av oss dette for gitt:

  Om vi trenger å få tak i en person, uansett hvor vedkommende er i verden, så kan vi bare trykke på et par taster og takket være global telekommunikasjon, vil vi umiddelbart bli satt i kontakt med en digital kvinnestemme som forteller oss at personen vi søker er utenfor dekningsområdet – eller har slått av telefonen – slik at vedkommende skal slippe å prate med idioter som ikke respekterer at de er på fottur i Himalaya.

  Men det er bare en bitteliten del av vår moderne historie.

  Digitalisering og det faktum at veldig mange har datamaskin, nettbrett eller smart-telefon gir oss mennesker uendelige muligheter.

  Fantastiske ting – som at legen kan stikke et geleinnsmurt kamera opp i baken din – og raskere enn du klarer å slippe en fis – fortelle deg at du har indre hemoroider og ikke kreft. (Er du Bjørn Eidsvåg eller en annen kjendis, kan legen også ved hjelp av et tastetrykk sende bildene rett over til Se & Hør.)

  Utvikling har mange fasetter:

  Det finnes norske ingeniører på Kongsberg som har utviklet satellittprogrammet som overvåker luftrommet over Det Hvite Hus i Washington. Andre er ikke like flinke, og er fornøyd med å vite at de mestrer å sende og motta mail.

  Jeg tilhører siste gruppen, men likevel tar jeg nå steget ut og lanserer de fleste gamle bøkene mine digitalt. Det er ikke et stort skritt for menneskeheten, men det er et slapstickskritt for meg.

  IMG_3428

  (Beklager at jeg har gitt ut så mange bøker – fremtidige forskere kan komme til å tro at jeg var forfatter.)

  Nå kan de bokhandlerne som alltid var skeptiske til å ta inn og selge mine bøker, fortsette å mene at alt jeg skriver bare er tull, og det kan de holde på med til de går konkurs.

  For de som eventuelt måtte være interessert, vil nå mine bøker alltid være mulig å få tak i for en rimelig penge – i løpet av sekunder – døgnet rundt – hvor som helst på hele kloden.

  Det er hva jeg kaller utvikling.

  For ikke lenge siden, om du ønsket å kjøpe flybillett til eksotiske steder som Gran Canaria eller Uddevalla, måtte du personlig stille opp på et reisebyrå, snakke med en person – og gjøre opp for deg med poteter eller saueskinn. Nå er det allerede gammeldags.

  Bortsett fra den første av disse bøkene – som er helt ny – har de andre lenge vært historie og umulig å få tak i. Nå kan du finne dem overalt hvor det selges e-bøker.

  For meg er denne utviklingen moro! Kanskje kan det være moro for deg også? Hvem vet?

  Sjenerøs sjikane cover https://itunes.apple.com/no/book/sjener-s-sjikane/id917579304?l=nb&mt=11

  De gærne har det godt Cover

  https://itunes.apple.com/no/book/de-g-rne-har-det-godt/id940594024?l=nb&mt=11

  Turbanens-hevn

   https://itunes.apple.com/no/book/turbanens-hevn/id940602087?l=nb&mt=11

  Falskcover

  https://itunes.apple.com/no/book/det-er-pa-tide-reise-hjem/id532216699?l=nb&mt=11

  Ferje til helvete cover

  https://itunes.apple.com/no/book/ferje-til-helvete/id940595678?l=nb&mt=11              

  Gran Canaria Cover

  https://itunes.apple.com/no/book/gran-canaria/id942978565?l=nb&mt=11

   

  ElskDinFiendeCover

  https://itunes.apple.com/no/book/elsk-din-fiende/id942933982?l=nb&mt=11

   

   

   

   

  Ingen kommentarer

  Er du også gissel i en perfekt verden? La oss grave en tunnel av latter og bli fri

  Da Prima Vera fikk Hedersprisen under komiprisutdelingen på NRK tidligere i år, kom det som et sjokk på meg. Jeg hadde aldri trodd at noen ville gi oss en pris eller utmerkelse for den moroa vi har bedrevet opp gjennom årene.

  rsz_skjermbilde_2014-10-30_kl_190915

  Prima Vera tilhører ikke den generasjonen komikere som i dag har suksess og tjener store penger. Vi jobbet i en tid hvor det ikke fantes kulturhus på hvert hjørne, og du fikk i alle fall ikke penger for å opptre på tv. Sammenliknet med dagens komikere var vi amatører.

  Den gangen var ikke humor en bransje. Alt vi skapte ble laget på intuisjon og ikke med teknikk. På mange måter føler jeg at vi var heldigere enn dagens komikere fordi vi kunne gjøre hva vi ville.

  Det var befriende å ikke tilhøre et system – og ha gleden av å lage humor som vi visste mange enten ikke ville forstå – eller like.

  Vi var frie til å stå utenfor systemet og le av det. Aldri tok vi hensyn til hva andre måtte mene om hva vi sa og gjorde, eller om det kunne være dårlig for businessen vår. Vi lyttet bare til hjertet.

  Til tross for at flere av platene våre var nummer 1 på hitlistene, var vi sjelden godt likt overalt. I mange gode hjem var Prima Vera omtrent like populære som en smittsom sykdom.

  PV0005

  I dag er alle, ikke bare vi komikere, fanget av systemet vi selv har skapt. Og etter hvert som systemet blir større, blir enkeltindividet mindre. Vi har satt oss selv på en samfunnsdiett som er i ferd med å redusere oss ned til et fingeravtrykk.

  Ingen kan lenger stå utenfor.

  Vi er alle fanger av Apple, Microsoft, Telenor, NAV, Norwegian, Rema 1000, terrorisme, religioner, regjeringer, rasisme, media, julefeiring, mote, narko, dietter, porno, reseptbelagte piller, kriminalitet, boligpriser, oljepriser, renteendringer, skatteetaten, håndtverkere, foreldrene våre, ungene våre, Kjell Inge Røkke, Sigmund Freud…

  Listen er uendelig, men jeg regner med at du forstår hva jeg mener.

  Fremgang er blitt til fengsel, og ofte føles det som om det er umulig å rømme. Men jeg prøver stadig å grave en tunnel under muren.

  Mange spør meg om hvorfor jeg fremdeles gidder å skrive humor. Svaret er enkelt: Hvis jeg kan le av ”systemet”, så kan jeg også sette det i perspektiv. Min mening er at alt som IKKE kan forklares med enkel logikk – det kan du bare le av.

  Og ser vi det latterlig i vår oppblåste grådighet, vår idiotiske selvhøytidlighet og fantastiske rikdom – er det kanskje håp for oss alle?

  Så lenge jeg er i nærheten av et tastatur, kan det være håp.

  Men jeg tviler på det!

  For folk flest er usminket humor like interessant som om Sølvguttene skulle utgi et julealbum med Sex Pistols-låter.

  Men er du en særing, sånn som meg, kanskje vi kan rømme sammen.

  Canariaournalen-2014  Ingen kommentarer

  VERDENS FØRSTE eBOKBAKSIDE


  Siden ebøker ikke har en bakside hvor forlaget kan skryte av innholdet, har jeg laget en liksom bakside som du kan lese på bussen eller i badekaret – og late som om du står i en støvete og allergifremmende bokhandel og lurer på om det er verdt å bruke kr. 79.- på å utvide din horisont – eller om du ønsker å forbli like uvitende som resten av verdens 900 millioner analfabeter.

   

  HER ER DEN:

  Les hvordan Norges eneste usminkede filosof takler IMG_7341diverse moderne temaer i boka SJENERØS SJIKANE:

   

  # KROPPSFIKSERT SAMFUNN:

  Dagens skjønnhetsideal krever at en normal person har omtrent like mye fett som et A4 ark. Uten silikon ville de fleste modeller hatt mindre fasong enn spagetti.

  # STUSSELIGE HARLEY-KREK:

  Jeg elska gutta i Easy rider-filmen. De kjørte motorsykkel og drakk øl samtidig – og de var ute etter å ha det gøy: De hærpa restauranter, voldtok mopedister og spiste politifolk… sånn som EKTE bikere gjør.

  # FLYPLASSER:

  Jeg så en ung kvinne som var minst 50 kg overvektig. Likevel var hun iført en kjole som var så trang at det var umulig å avgjøre om det var kroppen som var i ferd med å komme ut av kjolen, eller om det var kjolen som holdt på å bli slukt av kroppen.

  # PÅ REISE:

  Det er mye morsomt du kan tenke på mens du sitter på et fly. Blant annet kan du lage en mental liste over hvilke passasjerer du synes fortjener å bli sugd ut gjennom vinduene om flyet skulle komme inn i en grusom storm.

  # HYGIENE:

  En studie fra Cambrigde University viser at det er en sammenheng mellom hygiene og Alzheimer. Jo reinere et land er – jo mer Alzheimer. Det forklarer hvorfor mora mi aldri ble ferdig med å vaske huset – hun hadde antakeligvis allerede glemt at hun hadde vasket det første rommet før hun begynte på det neste.

  # KLASSESKILLE:

  Vi har fått en ny overklasse i Norge. Det er personer som har tid og råd til å dyrke offshore båtrace – en sport som er mindre folkelig enn polo – og enda mer unyttig. I polo, hvis du blir sulten, så kan du i alle fall spise hesten.

  # POLITIKERE UTEN GANGSYN:

  Jeg synes det er trygt med politikere som er overbevist om at fordi de har grunnkurs i sosialpedagogikk, kan de godt ta på seg vervet som finansminister. Det er også grunnen til at hvis jeg ønsker et gourmetmåltid, så oppsøker jeg en møbelsnekker.

  # KÅTE POLITIKERE:

  Jeg husker en kvinnelig partikollega fortalte meg: ”Jeg visste ikke at ordføreren var en sexdesperado, og siden han kalte det tillitsverv, følte jeg at jeg ikke kunne si nei. På én helg hadde vi sex 302 ganger. Å pakke med klær til landsmøte var fullstendig bortkastet.”

  Som du kanskje har lagt merke til, er denne bokbaksiden  veldig lang og smal – eller kort og bred, alt ettersom hvordan du holder telefonen eller nettbrettet ditt. Det er fordi boka ikke er trykket på papir, og forfatteren kan gjøre akkurat som han vil. Det kan du også! 

  Finn hele boka her og gjør som du vil.

  http://falsk.no/butikk/

   P.S. Jeg bare kødder. Les boka, for faen!

  Ingen kommentarer

  DERFOR HAR JEG SLUTTET Å LESE AVISER OG BRENT TV-LISENSEN

  Jeg følte meg fin den morgenen. Alt i livet mitt fungerte perfekt. Min elskede vekket meg med et smil, været var upåklagelig, hønene hadde lagt store egg og jeg hadde gått en lang tur med mine firbente venner. Det tegnet til å bli en flott dag.

  Da – som den idioten jeg er – slo jeg på nettbrettet mitt og
 begynte å kikke på nyhetene.

  Hvis du er i godt humør må du aldri lese nyheter! (I alle fall aldri noe annet enn lokalaviser.)

  Straks jeg så den første avisen, husket jeg at aviser var noe jeg en gang leste for å bli informert. 

  Sånn er det ikke lenger! Det som før var nyheter, er for det meste blitt til mas.

  rsz_1rsz_1skjermbilde_2014-10-07_kl_133919

  Avisredaksjonene har nå egne laboratorier med spesialutdannede desksjefer som bruker all sin energi til å tenke ut overskrifter som dette:

  FLÅTTBITT KAN GI LEUKEMI, KYLLING-BAKTERIER KAN GI DÅRLIG TANNSTILLING HOS UFØDTE eller SOL STORM VIL TREFFE DITT HUS OG UTSLETTE FAMILIEN DIN INNEN TO TUSEN ÅR.
   
   
  Det er lett å drømme seg tilbake til gamledager og tenke at alt var mye bedre før. Men det stemmer ikke!

  rsz_30_brakara

  Den gangen, om du skulle utgi en bok, plate eller film, avtalte du et møte med en journalist. Dette var før det eksisterte smarttelefoner som kunne gjøre lange digitale opptak, og journalistene måtte gjøre notater mens intervjuobjektet pratet.

  De som intervjuet meg og Tom, måtte skrive i rasende fart, noe som gjorde det umulig for dem å forstå sin egen håndskrift. I beste fall husket de 25 % av det vi hadde sagt.

  Nå vet du hvorfor Tom og jeg bedrev absurd humor. 

  rsz_bestofcover

  Nå har journalister og desksjefer over hele verden rappet jobben vår. I dag konkurrerer aviser verden over om å lage de mest tåpelige overskriftene. Og når én av dem kommer opp med et oppslag som handler om kjendiser som slåss, en ny type super-smittsom sykdom, farlige insekts-bitt eller klimakatastrofer som kan ramme alle, går de amok. 

  Og i tillegg, når avisredaksjoner bare skriver om ting de har sett på tv, og tv-redaksjonene bare plukker ut saker de har lest i avisene – da vet du hvorfor du snart ikke lenger gidder verken å lese aviser eller se på tv. Ofte er oppslagene like interessante som nyheten om en kort kortvokst.

  Grunnen til at avis og tv-redaksjoner er så enige om hva som er gode oppslag, er fordi de kjemper mot en felles fiende: Publikum med sunn fornuft og egne meninger.

  Derfor velger jeg å søke nye veier for å finne den infoen jeg trenger – og for å nå ut til de som eventuelt har glede av det jeg driver med. 

  rsz_img_3343

  Det er hardt å overleve som forfatter, men du vet hva de sier; det er vanskeligst de første 100 årene. Bare tenk på hvor mange år Gud brukte på å få en bestselger.

  Jeg er ikke kristen, så jeg skal ikke be om mye. Men hvis du hjelper meg med å spre mitt budskap, så gjør du det samme for meg som det engelen Gabriel gjorde for Gud da han kom ned i bakgården til Maria og blåste i trompeten. Ja, for meg blir du da en engel.

  Lyst til å blåse i trompeten?

  Synes du ikke jeg skal sammenlikne meg med Gud? Vel, han har bare skrevet én bok, og ikke hadde han forlag, han heller. Og akkurat som meg er han avhengig av vennene sine for å fortelle folk hvor fantastisk han er.

  Her finner du den nye boka SJENERØS SJIKANE og de andre bøkene mine: http://falsk.no/boker/

   

  Ingen kommentarer

  Copyright © 2012 Herodes Falsk

  Mer informasjon

  Facebook Twitter LinkedIn YouTube

  For booking eller forespørsler:

  Telefon: + 47 90 53 92 63

  e-post : falsk@online.no