Enda godt jeg ikke ble popstjerne


Publisert 27.2.2019

I 1976 var jeg konferansier på Nidarosfestivalen i Trondheim. Hovedattraksjonen på festivalen var den amerikanske gruppa Dr. Hook & the Medicine Show.
 
De er også grunnen til at jeg aldri senere har påtatt meg å være konferansier.
 
Backstage-rideren til Dr. Hook ville vært umulig å oppfylle, selv om du fritt hadde latt dem bruke Vinmonopolet som garderobe. Opp langs veggene var det stablet sprit og øl-kasser i sånne mengder at du skulle tro det var publikum som skulle skjenkes – og ikke artistene.
 
Du må bare beundre et band med så mye selvtillit at de er overbevist om at de kan drikke mer sprit i løpet av timene før et show enn det hele Trønderlag klarer å konsumere i løpet av en helg.
 
Og vi snakker om store internasjonale popstjerner her, så de nøyde seg selvsagt ikke bare med å drikke. De røyka også marihuana i sånne mengder at det var umulig å se om hele garderoben stod i brann eller det bare var øyevippene mine som ble flambert.
 
Å få samlet bandet da det var på tide å gå på scenen, var umulig. Alle krabbet rundt, noen forsøkte å stemme en banan, andre tettet toalettet med skjegget sitt. Det tok timer å gjøre dem i stand til å opptre.
 
Oppgaven til en konferansier er å få overgangen mellom artister til å gå så glatt som mulig. Her måtte jeg ta i bruk hele arsenalet av billige triks jeg hadde i kostymekofferten min; Fantomet leser dikt, arabisk Sheikh som brenner penger – og når bandet gikk AV scenen i stedet for på – løpe ut og sette meg på hodet til en blant publikum.
 
Jeg gjorde absolutt alt jeg kunne komme på av galskap i et håp om at publikum ikke skulle kjede seg. Jeg oppførte meg som en fullstendig idiot.
 
Da festivalen var over sa Dennis Locorrie, vokalisten i Dr. Hook, til meg:
”Du må bli med bandet til USA.”
”Hva skal jeg gjøre der?” spurte jeg.
”Alt det du gjorde her. Det var topp!” sa han. ”Og du kan bo hjemme hos meg.”
 
Det er skummelt å tenke hva som kunne ha skjedd om jeg hadde tatt i mot tilbudet: Jeg ville vært den første internasjonale popstjernen som hadde dødd av en overdose passiv røyking og drikking.
Verdens morsomste konsert. Glem Spinal Tap, morsommere enn dette blir det ikke!!!  
Se den på YouTube:   Dr. Hook på Musikladen