HVORDAN KUNNE VI TRO PÅ JULENISSEN?


Publisert 15.12.2021

Finansverden er rystet av et forferdelig sjokk. Julenissen – kommer det frem etter at han ble funnet død i går – var langt fra den personen hele verden ønsket å tro.

Den berømte og elskede figuren, som over store deler av verden symboliserer dagen for Jesus Kristus fødsel, ble før sin bortgang antatt å være god for mer enn 500 milliarder dollar. 

Men, viser det seg nå, som så mange andre finansakrobater som skapte sine formuer fra 80-årene og utover, var alle verdiene plassert i oppblåste korthus. 

Etter finanskrisen i 2008 begynte Nissens berømte imperium, Nisseland, å rase overende.

Tidlig på 80-tallet ble Nissen først kjent som en ”mover & shaker” i finansverden. Uten forvarsel begynte han å kjøpe opp størsteparten av verdens leketøysfabrikker. I  tillegg bygget han verdens største julepark, Nisseland, utenfor Zürich i Sveits. 

Etter hvert som etterkrigsgenerasjonen ble mer og mer bortskjemte, ble markedet for kostbare leker nærmest utømmelig. En ny generasjon foreldre, med tilgang på lettvinne lån, ønsket å gi barna sine mer enn hva de selv hadde fått, og i et slikt marked var det umulig å ikke tjene store penger på leketøy. 

Millionene begynte å strømme inn, og Nissen ekspanderte sin virksomhet fra Nord-Europa til resten av verden.

I finansverden ble Nissen sett på som et markedsføringsgeni, mye takket være sin ubeskjedne selvpromotering. 

Utad i pressen fremstod han alltid som en entusiastisk og morsom forretningsmann. Han arrangerte store, overdådige fester, kledde seg i oppsiktsvekkende klær, og mikset verdens finanselite med kjendiser og showbiz-stjerner. 

Hver gang han skulle signere kontrakter eller kjøpe opp nye bedrifter, ble det gjort på forskjellige spektakulære måter. 

Han kunne ankomme banker via taket, eller forlate møter via søppelsjakten. Slike stunts ble alltid gjort med pressen tilstede og oppmerksomheten i media ga ham en magisk tiltrekning på finansfolk. 

Det å låne bort penger til Nissen ble sett på som et bevis på at du tilhørte finanseliten.

Men det var også hans selvopptatthet som førte til Nissens undergang. Han var ikke fornøyd med å bli elsket av verdens barn, og når han først hadde fått smaken på rikdom og suksess, var han ikke til å stoppe. 

Han begynte å låne penger for å spekulere i obligasjoner, hegdefonds og aksjer. 

Leketøysmarkedet var ikke lenger nok, til tross for at bedriftene hans omsatte for hundrevis av milliarder dollar i året. Meglere og bankfolk behandlet ham som Kong Midas, og iført hvite og røde dresser og en image-fremmende topplue, kunne han sitte i timevis, dag ut og dag inn, og signere kontrakter han ikke ante inneholde av.

Publikum elsket ham, og han ble et symbol på hva som er viktig i vår tid; penger og oppmerksomhet. 

Han forlot sin første kone til fordel for en fotomodell med tannlegeutdannelse. Hun ledsaget ham ved alle offentlige tilstelninger, og ble styreleder i Nisseland. Sammen var de oftere å se i sladderpressen enn i finansaviser, alltid sippende champagne mens de delte ut gaver og støttet tusenvis av veledige tiltak. 

Om noen arrangerte en demonstrasjon mot miljøforsøpling eller misbruk av pelsdyr, var de der og gav sin støtte. 

Lenge virket det som om pengesekken var utømmelig. Hele verden var Nissens lekegrind, og gavmildheten ville ingen ende ta. 

Kun hans nærmeste medarbeidere visste at ikke alt var rosenrødt. Store deler av formuen var for lenge siden gamblet bort i aksjer og obligasjoner, forvaltet av meglerhus som bare var opptatt av provisjon. 

For å finansiere videre drift opprettet han hundrevis av fonds for hegdfonds, og på den måten skapte han verdier som ikke fantes.

Han lånte penger han visste han aldri kunne klare å tilbakebetale. 

Skruppelløst  ranet han til seg milliarder fra bedriftenes pensjonsfond, med det resultatet at hundretusener av leketøysarbeidere nå står uten framtidsutsikter.

Flere avsløringer er ventet å dukke opp i dagene som kommer. Allerede nå antyder flere at da Nisseland brant ned før jul i fjor, ble parken påsatt for å få utbetalt enorme forsikringssummer.

Julen er en mørk tid, og med denne hendelsen er den blitt enda mørkere. 

Derfor er det viktig at vi alle tenner et lys for andre, og tenker på hva som er viktig her i livet: Har vi nok sterk sennep til lutefisken?

Lyst på mer moro fra Tom Mathisen, Herodes Falsk og Prima Vera, så finner du det her:

https://www.youtube.com/c/OFFISIELLTomMathisenHerodesFalskPrimaVera