Hvorfor fikk ungen til Vigeland gjort så mye – og dine ingenting?


Publisert 2.3.2016

Moderne pub-samtale: Vi snakker med alle, bortsett fra de i samme rom.

Moderne pub-samtale: Vi snakker med alle, bortsett fra de i samme rom.

Er du en av mange foreldre som har spasert gjennom Vigelandsparken og tenkt: Hvordan kan én mann klare å lage alt dette? Hvordan hadde han tid til å lære å bli billedhugger og ikke minst finne tid til å lage alle disse statuene?

I løpet av noen få år laget han hundrevis av enorme statuer, kranglet med Oslo Kommune så mye at de til slutt resignerte og ga ham både penger, leilighet og en diger tomt på Frogner, Oslos dyreste boligstrøk.

Har du noen gang spurt deg selv: Hvorfor er ikke mitt barn like talentfull og arbeidsom som Gustav Vigeland?

Lille Gustav klarte å utrette utrolig mye, og da tenker jeg ikke bare på de store, tunge statuene han hamret ut og plasserte i Frognerparken (som kommunen da enda ikke hadde gitt hans navn). Han bygget også opp NRK, startet Microsoft og komponerte alle de mest kjente låtene til the Beatles.

Gustav Vigeland er et ikon i norsk historie til tross for at foreldrene – aldri kjørte ham frem og tilbake til skolen, aldri var med på musikkorpsøvelser, aldri feiret bursdagen hans med klovner på MacDonald’s – eller ga ham alt han pekte på fordi han skrek i sinne.

Hva var Gustav Vigelands hemmelighet? Hvordan hadde han tid til å gjennomføre alle idéene som strømmet gjennom hodet hans?

Gustav Vigeland brukte samme teknikk som Faraoene i Egypt brukte når de bygget pyramidene: De hadde ikke smarttelefoner og nettbrett. Og når Canal Digital forsøkte å få Faraoene til å betale mer for fiberoptikk, lo de og sa: ”Jeg har nok underholdning i huset, jeg pisker slaver!”

Siden Vigeland aldri hadde smarttelefon eller nettbrett, brukte han heller aldri opp tid på å google interessante spørsmål som hvordan fjerne gule ostepopflekker fra buksesmekken / hvilken neglelakk bruker Lady Gaga.

Når han spiste middag sammen med andre mennesker, konverserte han og fikk venner i stedet for to tusen likes etter å ha tatt en selfie av kjønnsorganet sitt og lagt det ut på Facebook.

Lite er mer irriterende enn folk som prater høyt ut i lufta, overbevist om at alle som ser dem tror at de er ekstremt opptatte personer. Det samme gjelder unger med nettbrett som ikke enser omverdenen eller responderer når folk snakker til dem.

Vi er i ferd med å få en generasjon med svidde hjerner og deformerte tomler, degenererte mennesker som tror det er umulig å overleve uten å sende 40 000 SMS i året.

Mange unger vet ikke lenger hva øyekontakt er. Det mest nærliggende ville vært om myndighetene kunne forby privat bruk av internett, men det er ikke poenget mitt. Poenget er at det finnes gode nyheter når det gjelder å stoppe folk som er avhengig av SMS, Facebook, Twitter, Google etc. etc.

Selv små, små hjerner kan ta skade av dette.

Selv små, små hjerner kan ta skade av dette.

Sammen med to andre gründere er jeg i ferd med å utvikle en lommeutgave av «Borisoglebsk 2». Dette er et nytt, moderne våpensystem laget av Putins hær.

De originale Borisoglebsk-enhetene består av kjøretøyer som jakter på GPS-signaler og lammer mobiltrafikk og satellittkommunikasjon.

Med vår Borisoglebsk i lomma kan du når som helst, innen en radius på 200 meter rundt deg, stoppe all mobil og satellittkommunikasjon.

Du kan være på ferie i London med ungene dine, og uansett hvor dere er, når knøttene slår på mobilenhetene sine, viser skjermene kun ingen dekning.

Jeg er klar over at det sikkert finnes en del foreldre der ute som synes dette er en tåpelig idé, og som mener at det er LIVSVIKTIG for gullungene deres å ALLTID være tilgjengelig på nett og telefon.

Hvis du er en av disse personene, og er uenig med meg, vær så god, ta kontakt når du måtte ønske. Jeg er ikke tilgjengelig.

 

Liker du denne type lesestoff, finner du mer moro HER