Så lett er det å være 45 år i SHOWBIZ


Publisert 4.11.2017

18-19-20. oktober står jeg på scenen på LATTER i Oslo med et show som fikk terningkast 6 i Drammens Teater, scenen hvor min profesjonelle karriere startet 45 år tidligere.

Les anmeldelsen her: falsk.no/anmeldelse/

Jonas Fjeld Rock’n’Rolf Band var min inngangsbillett til showbiz. Jeg kan ikke huske hva vi spilte den kvelden i Drammens Teater, men jeg husker at seansen begynte med at jeg entret scenen alene, kun iført en lang frakk, suspensorium, hjemmelagede briller og flygerhjelm fra første verdenskrig.

På en elektrisk gitar dundret jeg ut heavy gitar riff i rundt ett minutt, før jeg til enorm applaus satte fra meg gitaren på et stativ og forlot scenen. Men før jeg var helt ute av podiet begynte gitaren å spille igjen – alene.

Jeg stormet tilbake og forsøkte å stoppe gitaren; skrudde ned volumet, dempet strengene, men gitaren fortsatte å spille. Til slutt rev jeg ut forsterkerkabelen, men gitaren gav seg ikke.

Mens jeg lå på gulvet og slåss med gitaren gikk sceneteppet opp og der stod Jonas Fjeld (det var han som spilte riffene) og resten av bandet klare med et ellevilt show.

Sånn så jeg ut i 1973.

Det var starten på en merkverdig karriere som nå snart har vart i et halvt århundre. I denne perioden har jeg utgitt dusinvis av plater og bøker, laget tv-serier og filmer og ikke minst stått på scenen tusenvis av ganger.

De siste 12 årene har jeg kun opptrådt for næringslivet med foredraget: 

Menneskets beste venn er et smil.

Derfor var det en overraskelse da jeg for et år siden ble oppringt fra Råde Parkfestival og spurt om jeg ville gjøre et stand up show 12. oktober 2017. Min første tanke var også mitt første spørsmål:

   ”Hvorfor det?”

Han som ringte svarte:

   ”Fordi jeg har lyst til å se deg på scenen igjen som komiker. Og det tror jeg det er mange andre som også har lyst til!”

Mer skulle det ikke til for å lokke en gammel sirkusgris tilbake i manesjen. Grunnen til at jeg sa ja var hovedsakelig fordi jeg hadde nesten et helt år på meg til å skrive og øve inn et nytt show.

Men som alle showbiz-egoister har jeg også en beskjeden og ydmyk side. Det vil si at akkurat som Elvis og mange andre artister er jeg ofte usikker på om folk har lyst til å se meg opptre, i alle fall om de må opp av sofaen og ut i mørket.

Derfor bestemte jeg meg for å bruke Rådeshowet som et springbrett for å finne ut om noen fremdeles er interessert i min form for humor.

Sist gang jeg stod på en scene i Oslo, var med Prima Vera foran 7500 mennesker i Oslo Spektrum. Derfor syntes jeg det var litt kult å gjøre et prøveshow på Lillekampen, Oslos minste scene, dagen før Råde. Showet ble utsolgt før det ble annonsert. Min gode venn Nils Ole Oftebro var tilstede og etterpå sendte han meg en SMS: Veldig bra! Gamle helter ruster ikke. Du hadde litt nerver til å begynne med. De vil gi seg. Bare kos deg! Dette er frekt, overraskende og morsomt.

Responsen fra resten av publikummet var også fantastisk, så på Råde Parkfestival var jeg full av selvtillit. HELDIGVIS.

Parkfestivalen foregår i et enormt telt hvor 400 publikummere sitter på langbord og drikker øl. Det kan være vanskelig. Men det var ingen grunn til bekymring, mottakelsen var eventyrlig. Det er ikke uten grunn av jeg bruker ordet eventyrlig: Etter showet kom en kvinnelig journalist bak scenen. Hun var helt klart ikke født den gangen da Falsk & Mathisen hadde sin storhetstid.

Jeg var litt skeptisk, helt til hun sa: Jeg ser alt av Stand Up og det er sjelden jeg ler, men nå fikk jeg latterkrampe.

Og det var ikke bare smisk. Fredrikstad Blad dagen etterpå: Han gir oss et forrykende show! Virkelig – han går all inn! Latteren fikk taket i teltet til å lette. Det er tydelig at Herodes Falsk er en av pionérene i det opprinnelige StandUp-Norge!

Dagen derpå var jeg i Slemmestad og hadde show på The Pipe – Irish Gastropub.
Der var det utsolgt og kø av folk på utsiden som ikke hadde billett. Lasse Gimnes, tidligere anmelder i VG skrev på Linkedin samme kveld: Takker for strålende show i Slemmestad. Terningkast 6 fra meg!

Etter showet fikk jeg dette innlegget på Facebook-siden min, kanskje den mest rørende omtalen jeg kan huske å ha fått:

Siste showet i miniturneen var på Publicom Scene i Horten. Også der var det utsolgt og mottakelsen makeløs.

Det er tydelig at folk ikke har glemt meg eller humoren, og det er jeg veldig takknemlig for. På alle showene var det også masse unge mennesker som umulig kan ha opplevd Prima Vera i sin tid.

Foreldre, eller kanskje uskikkelige onkler, må ha gitt gamle plater og DVD’er videre til en ny generasjon?

Det er hyggelig for gamle showbiz-gubber som Tom og jeg og Kong Harald å få litt oppmerksomhet. Vi er tross alt gamle oldinger som fremdeles trives i rampelyset. Etter hvert som vi blir enda eldre, kommer vi antakeligvis til å tjene mest på å selge sitteputer og høreapparater i foajeen på teatrene. But who cares?

Fortsetter suksessen slik kan det hende at også jeg ender opp med å bli rik etter et langt liv i showbiz – riktignok ved å selge bleier med Herodes Falsk-logo rundt om på gamlehjem.

Her finner du billetter til LATTER: https://buff.ly/2Jl8jFw

 

Del gjerne også denne livsviktige infoen: