Tom Mathisen og Herodes Falsk på ferde igjen – fredag slapp de sin første låt sammen på 16 år


Publisert 13.5.2021

Låten heter «Positive Living In Negative Times», som Herodes Falsk beskriver som «en slags miks av Abba og Frank Zappa som garantert får deg til å hoppe og ned med et stort smil».

– Jeg så meg i speilet, og tenkte: Hvis Benny Andersson kan, så kan vel jeg også! Som tenkt, så gjort, og jammen ble sangen like kommers som ABBA, og like kul som Frank Zappa, sier han ifølge presseskrivet for det nye prosjektet.

Sist gang de to var i samme rom, var i begravelsen til Prima Vera-kollega Jahn Teigen. Herodes Falsk bor i Spania, og med reiserestriksjoner i hevd har duoen nå begått en rekke nye låter der de har vært i studio samtidig – men i hvert sitt land.

Ikke album

Den engelskspråklige låten er først ut i en serie der det vil komme nye låter annenhver måned fremover. For de har tatt konsekvensen av nye tider og vil ikke la det vanke album.

Tom Mathisen, Herodes Falsk og Prima Vera har også opprettet en YouTube-kanal hvor de legger ut alt de eier av materiale – og det er faktisk alt.

– Det er hele TV-serier, sketsjer, videoer, filmer, liveshow og dokumentarer. Du kan si at i stedet for at alt blir liggende i Nasjonalbiblioteket, får vi nå vår egen kanal hvor folk kan finne alt vi har gjort i de siste 50 årene. Og det er gratis og åpent 24 timer i døgnet, utdyper Falsk.

Han og makker Mathisen har snart 50 år på scenen og nesten 30 album bak seg, og tekster i spennet fra «Min første kjærlighet», der teksten er skrevet av Herodes Falsk til «Fylla har skylda».

– Det er mulig folk synes det er uvant at vi gjør dette på engelsk, men det bryr jeg meg ikke om. Det er jo jeg som bestemmer! Vi har alltid utviklet oss videre når ting har stoppet opp, fra Frosk til Jonas Fjeld, fra Teigen og Prima Vera til Falsk/Mathisen, fra plater til humor, fra video til film, fra show til foredrag. Og med vår nye Youtube-kanal har vi for første gang en plattform for hele verden, sier Herodes Falsk videre.

Tilbake til gleden

Han står for tekstene, mens Tom Mathisen har laget melodier. Fire låter er ferdige, flere kommer. Den som arrangerer dem, er Bjørn W.W. Jørgensen, som driver studio i Arguineguín.

– Bjørn fylte på mange måter hullet etter Marius Müller, som Tom og jeg samarbeidet tett med i mange år. Da Marius døde, forsvant den unike moroa vi hadde sammen. Men med Bjørn har vi funnet tilbake igjen, til gleden over å lage ny musikk, sier Falsk.

Veteranduoen utelukker heller ikke nye show og påstår seg å være i god form og gjerne vil opptre, ifølge pressemeldingen. I kjent stil lyder det:

– Men da har vi mest lyst på Madison Square Garden. Vi er vel egentlig ferdige med småsteder som Oslo Spektrum.

– Det traff vi en nerve. Den ble crowdfundet ferdig etter 16 timer. Nå er det jo veldig mange mennesker som følger Teigen/Prima Vera/Falsk/Mathisen-universet, sa Falck til NTB da.

Fanskaren er stor der ute: Da Christer Falck startet sitt prosjekt med å nyutgi på CD norske albumklassikere som er vanskelig tilgjengelige, så var Tom Mathiesens «Det lille som skal til» – humoristens og musikerens første og eneste soloplate (1980) – den første som ble crowdfundet. Og det på et blunk.

Her er Tom Mathisen og Herodes Falsk i kjent stil for et par år siden. Nå har de funnet tilbake til gleden over å lage musikk sammen igjen. Foto: Handout
Her er Tom Mathisen og Herodes Falsk i kjent stil på en opptreden i Drammen i 2018. Nå ser de for seg nye show og uttaler: Vi har mest lyst på Madison Square Garden. Vi er vel egentlig ferdige med småsteder som Oslo Spektrum. Foto: Trygve Indrelid / presse
Gode, gamle 1982-dager for Prima Vera, som presenterte en video «under et stilfullt arrangement på dametoalettet på Bristol Hotel i Oslo», het det om de tre gratiene som f.v. er Tom Mathisen, Herodes Falsk og Jahn Teigen. Nå legges alt de eier av slikt materiale ut på en ny YouTube-kanal, som er den gjenlevende humorduoens eget nasjonalbibliotek. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB