NOEN ANDRE SOM HUSKER DA DET VAR GØY Å RØYKE?


Publisert 16.9.2015

Selvsagt har jeg vært storrøyker. Riktignok røyka jeg bare i ti år, men gjennom det siste året, før jeg sluttet, inhalerte jeg minst seksti sigaretter hver dag. Uten filter.

Sorgløse tider! En stund før jeg tok min siste sigarett i 1978

Sorgløse tider! En stund før jeg tok min siste sigarett i 1978

Jeg tente den ene sigaretten med den andre, gjerne ti i rask rekkefølge mens jeg satt ved skrivemaskinen (for de som husker den slags) og prøvde å være kreativ. Noen ganger røyka jeg så mye at jeg håpet på å tilfeldigvis brenne ned huset mitt, bare sånn at jeg kunne skrive en tekst om det.

Noe jeg faktisk har gjort. (Ref.: Prima Veras EN FIN DAG: Mitt hus har brent ned – jeg trenger aldri rydde no’ mer). 

Les også: Svunnen tid – Prima Vera er tilbake

Jeg røyka så mye at lungene og resten av kroppen min kom til kort. Jeg hostet opp noe som minnet om våt aske. Toalettet i huset mitt måtte stakes opp hver tredje måned på grunn av størknet tjære i avløpet.

Likevel ser jeg tilbake på årene som sigarettrøyker med et smil. Omtrent som med militærtjeneste og russetid: Det er tøft når det står på, men etterpå husker du bare de morsomme tingene. 

I Jonas Fjeld Rock'n'Rolf Band røyka jeg på scenen, men det gjorde ingenting, for alle i publikum røyka også.

I Jonas Fjeld Rock’n’Rolf Band røyka jeg på scenen, men det gjorde ingenting, for alle i publikum røyka også.

Den gangen da jeg røyka eksisterte det ingen restriksjoner for hvor du kunne fyre fyre opp en sigarett. Kongen og andre kjendiser røyka på fotografier, mens vi andre dampet på restauranter, tog og fly.

Ingen turte å nekte noen å røyke på fly. Alle viste at røykere som ble desperate av nikotin-sug ville prøve å smugrøyke på do, men om det allerede var opptatt, kunne de finne på knuse et vindu for å komme seg ut på vingen.

Den gangen kunne man røyke overalt; på kontorer, venteværelser, barnehager og fødestuer.

Og det til tross for at alle sa at det var skadelig for helsen. Skoleelever ble fortalt av strenge lærere hvor farlig røyking var, før de ble sendt rett over til en time med metallsløyd, hvor de lærte å lage askebegre.

Fedre røyka mens de fylte bensin på bilen (med ungene sittende i baksetet). Mødre røyka mens de skiftet bleier, og besteforeldre  hadde røyka i så mange år at de allerede var kremert før de døde.

Det var sorgløse og gøyale tider!

Og sigaretter var billig moro. Så billig – at hvis vi var på en fest og gikk tom for røyk – så ringte vi etter en taxi og bad sjåføren om å kjøre innom en bensinstasjon og kjøpe en pakke, for så å levere den på adressen hvor vi oppholdt oss. Det fikk opp verdien på hver sigarett betraktelig og gjorde oss enda mer sofistikerte.

Backstage på Ragnarokkfestivalen i Holmenkollen, 1973. Med sigaretten i hånda var jeg nesten popstjerne allerede.

Backstage på Ragnarokkfestivalen i Holmenkollen, 1973. Med sigaretten i hånda var jeg nesten popstjerne allerede.

Når vi våknet dagen etter og nok en gang var tomme for røyk, hadde vi det enda mer moro. Først forsøkte vi å rette ut alle sneipene vi fant i askebegre og tomflasker, men innså snart at dagen ikke ville bli bra før vi fikk kjøpt nye sigaretter. Siden vi hadde brukt opp taxipengene kvelden før, måtte vi gå til bensinstasjonen. Ofte var det sno og tjue minusgrader de morgenene vi gikk tom for sigaretter. Det er upraktisk å vagge av sted i doble bukser, tre boblejakker og finlandshette – men du verden, vi fikk oss en god latter. 

Fest og røyking gikk hånd i hånd, akkurat som med sjekking og sex. Jeg visste alltid hva jeg kunne forvente fra damer.

”Hm… så gule fingre du har?” sa mange.

”Er du født med et hjerte av gull, har du så klart også fingre som matcher,” svarte jeg.

Gode replikker førte ofte til sex, for som alle vet, damer elsker menn med humor.

Nesten like mye som de elsker menn med stramme rumper og store biceps. Derfor var det en velsignelse for en feit fyr som meg å kunne fyre opp en ti – tolv rullings og røyklegge rommet før jeg kledde meg naken.

Men som sagt, jeg har sluttet.

En dag våknet jeg opp og så meg selv i speilet. Det jeg så i speilet fikk meg til å forstå at det var på tide med en forandring. Jeg var en populær komiker, tjente masse penger, hadde en nydelig kjæreste, mange gode venner – alt en mann kan ønske seg – med en lysende fremtid og et langt liv foran meg. Hvorfor ikke ta seg en røyk og nyte livet?

Ja, det var akkurat hva jeg gjorde. Jeg følte meg som Kristoffer Joner i den siste scenen av Bølgen; der han kommer opp bakken med familien, etter å ha vært død i fem minutter. ”Uansett hva folk sier, har jeg fortjent en røyk!”

Så det gikk enda et par år før jeg sluttet. Men da jeg endelig gjorde det, var det for godt.

Det er mer en tretti år siden sist jeg tok et magadrag. Men det at du slutter å røyke betyr ikke automatisk at du får bedre helse. Mange andre ting er like viktig, som for eksempel regelmessig mosjon og å holde seg unna leger.

Viktigst av alt er en balansert diett, og da kan jeg anbefale den jeg følger: øl og Gammel dansk.

 

I dag lever jeg et sundere liv med en balansert diett og holder bare i en sigarett hvis jeg tuller på et bilde.

I dag lever jeg et sundere liv med en balansert diett og holder bare i en sigarett hvis jeg tuller på et bilde.